In samenwerking met Naober Magazine

Staring in Lochem en Almen

routes en meer

Parels van het Oosten 

In Naober magazine van juni 2023 werden Landstad Lochem en het pittoreske Almen in een boeiend artikel uitgelicht als Parel van het Oosten. En dan wordt er echt niets teveel gezegd. In de hele omgeving zijn er meer dan genoeg pareltjes te ontdekken. Denk aan de vele landgoederen, edelmanshuizen, kastelen en de uitbundige natuur. Ook in de kernen van Landstad Lochem en de dorpen eromheen doen velen hun best om bezoekers op een warm welkom te trakteren. Naoberschap is hier nog heel gewoon. 

Routes

Om je optimaal van de omgeving te laten genieten is er in samenwerking met Achterhoek Toerisme een aantal routes uitgezet in het gebied. Of je nu een wandelaar of fietser bent of liever achter het stuur van je auto kruipt, er is een leuke route voor je bij. Je ontdekt de pareltjes die de familie Staring in het landschap heeft achtergelaten en nog veel meer. Ook voor handbikers of duobikers is er een mooie route over brede paden en verstilde landwegen. Je kunt de routes volgen via de app, het gpx-bestand of een pdf-bestand downloaden. 

Nieuwsgierig naar het artikel?

Lees het in Naober Magazine

De invloed van de Starings

Eeuwen geleden werden rijke edellieden al door de omgeving betoverd en geïnspireerd. Dichter en landbouwkundige Antony Christiaan Winand Staring was er daar één van. Eind 18e eeuw betrok hij Kasteel De Wildenborch tussen Lochem en Vorden. De jaren daarna zette hij zich in om het landgoed met oog voor de natuur en de mens te beheren. Naast zijn werk als landman vervulde hij bestuurlijke functies in onder ander Lochem en de provincie Gelderland. Ook was hij een begenadigd dichter, die prachtige strofen schreef, waarbij hij niet zelden zijn inspiratie uit de omgeving haalde. Zijn zoon Winand en dochter Constantia woonden en werkten ook lange tijd in het gebied tussen Lochem en Almen. Het is dus niet zo gek dat overal in het landschap elementen te vinden zijn die op één of andere manier een link hebben met de familie Staring. 

Welke route kies jij?

Je leert de omgeving het beste kennen als je op pad gaat. De routes die we voor je uitgezet hebben zijn:

Wandelroute - 13 km
Fietsroute - 30 km
Handbikeroute - 20 km
Autoroute - 50 km

De eerste drie routes slingeren zich door het gebied tussen Lochem en Almen. Met de auto maak je een wat groter rondje. Museum MORE in Gorssel en enkele landhuizen, zoals Huis Dorth, Kasteel Oolde en Kasteel Ampsen liggen aan de route.  

Download handbikeroute 'Rondje Lochem Almen'
Download autoroute 'Parels van Lochem'

Opstekers onderweg

Bij een dagje uit hoort een lekker kopje koffie, lekkere lunch of een heerlijk diner. Kies je één van de routes, dan is er onderweg altijd wel een lekker adresje. Bijvoorbeeld in het centrum van Lochem rondom de kerk, in Almen bij de Hoofdige Boer of in Gorssel tegenover Museum MORE bij Zo & Nu. Wat dacht je van de onderstaande adressen?

Op de route

In Naober Magazine lees je over de pareltjes in het landschap. Als je alvast wat meer achtergrondinformatie wilt weten, klik dan op de onderstaande afbeeldingen. Maar onderweg ontdek je natuurlijk veel meer.....

We wensen je heel veel plezier. En... ontdek je onderweg nog pareltjes die je met ons wilt delen? Deel ze gerust met ons, zodat wij ze weer met anderen kunnen delen.

GOOD GOAN!

Mail je suggestie

De publicatie van het artikel in Naober Magazine is mogelijk gemaakt door: Binnenstad Lochem, Historisch Genootschap Lochem, Landhotel De Hoofdige Boer, Museum Staal, VVV Lochem, en Achterhoek Toerisme.