Wandeldorp Barchem

Midden in het Achterhoekse coulisselandschap, en tegen de Kale Berg en de Lochemse Berg aan, is Barchem met recht een wandeldorp. Wandel op eigen gelegenheid via routebordjes of app, of neem deel aan georganiseerde wandelingen. Er valt heel veel te wandelen vanaf het Barchemse Dorpsplein, het hart en startpunt van het Wandeldorp.

Wees welkom in Barchem (‘huis nabij de berg’), om te genieten van de mooie omgeving en het leuke slag mensen!

Wandel op eigen gelegenheid bepijlde routes

Vanaf het Dorpsplein in Barchem starten en eindigen negen wandelingen met lengtes van 6 tot maar liefst 24 km. De routes zijn elk in twee tegengestelde richtingen te lopen, en zijn volledig bepijld. Via de links hieronder vindt u een uitgebreide routebeschrijving en zijn GPX-bestanden te downloaden. Alle langere routes voorzien onderweg in horeca met een hapje, drankje en sanitaire stop.
•    Ommetje Barchem - Korte rondwandeling door het ‘laagland’, met verrassende uitzichten op de Lochemse en Kale Berg - 6 km
•    Kale Berg route - De Witte Wievenkoele binnen een heuvelachtige omgeving - 9 km
•    Lochemse Bergroute - Twee bergen in 10 km met mooie uitzichten - 10 km
•    Boschheurneroute - Natuur, water en boerenland - 12 km
•    Rondje Barchem - Bos en boerenland, het Achterhoekse coulisselandschap - 13 km
•    3 Lochemse Bergen - Natuur, cultuur, en uitzichten met de nodige hoogtemeters - 18 km
•    Kastelenroute - Drie kastelen, met mooie kleine paadjes en onverharde weggetjes door een afwisselend landschap - 21 km
•    Doolhof Museum More - Natuur en cultuur, vooral over onverharde paden - 23 km
•    Stelkampsveld Borculo - Historie, natuur en landgoederen gaan hand in hand - 24 km
En voor de mensen die nog langere afstanden willen wandelen: ook het Graafschapspad, met een lengte van maar liefst 117 kilometer, doet Barchem aan.

Behalve op het Barchemse Dorpsplein kunt u ook op de volgende plaatsen starten en eindigen met wandelingen van Barchem Wandeldorp:
•    Camping Reusterman, Looweg 3, Barchem (Routes: Ommetje Barchem, 3 Lochemse Bergen, Kale Berg route, Lochemse Bergroute, Rondje Barchem)
•    De Gloep, Lochem (Route: 3 Lochemse Bergen)
•    Camping Erve Harkink, Zwiepseweg 138, Lochem (Routes: 3 Lochemse Bergen, Lochemse Bergroute)
•    Wildenborchse Kapel, Kapelweg 1, Vorden (Route: Kastelenroute)
•    Museumboerderij De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25, Borculo (Boschheurneroute, Stelkampsveld Borculo)
•    De Luifel, Dorpsstraat 11, Ruurlo (Route: Doolhof Museum More)

Wandel op eigen gelegenheid met een app

Wandelen met uw smartphone? Ook dat kan vanuit Barchem. Zeven wandelroutes zijn verkrijgbaar in de gratis RoutAbel app, met heldere navigatie en bijzondere weetjes en verhalen onderweg. Wandelingen van 6 tot 19 km over de flanken van de bergen, door het natuurlijke landschap, door de recente geschiedenis, of om cultuur op te snuiven. Zo komt u (bijna) alles te weten over Barchem en haar mooie landelijke omgeving. U kunt de RoutAbel app en de lokale routes downloaden in de appstores van Apple en Google.

Georganiseerde wandelingen

Barchemse 4Daagse
Vier dagen wandelen over afstanden van 20, 30, 40 of 50 kilometer in een prachtige omgeving. In een gezellige Achterhoekse sfeer genieten van natuur en cultuur. De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer. Kleinschalig, met 1300-1400 wandelaars: kwaliteit boven kwantiteit. Steeds rondom het eerste weekend van juli, van donderdag tot en met zondag.

Wandel- en Sportvereniging DOS Barchem
Een vereniging met actieve en enthousiaste leden die weten wat wandelsport is en wat de wandelaar wil. WSV DOS Barchem organiseert jaarlijks een aantal wandeltochten zoals de Avond4daagse in juni, de Landgoederentocht in september en de Winterserie van november t/m maart. Wandelaars uit heel Nederland weten Barchem te vinden.