Koekoeksroute

, 7217 Harfsen | Toon op kaart

We gaan een klein stukje richting Almen en gaan rechtsaf de Ericalaan in. De bordjes volgend komen we bij de Jufferdijk en via een landweggetje komen we op de Heideweg. Hier staat een aantal woningen bij elkaar en dit gebied wordt daarom ook wel Klein Amsterdam genoemd.

Op de Schepersweg gaan we rechtsaf. Hier zijn we in de buurtschap De Koekoek, genoemd naar de twee boerderijen De Grote- en de Kleine Koekoek. Iets verder zien we een ooievaarsnest welke jaarlijks wordt bewoond. We komen langs de karakteristieke boerderij Het Steinfort. Deze boerderij wordt al in 1799 genoemd. Het bedrijf is in 2019 volledig aangepast aan de eisen die aan een modern melkbedrijf worden gesteld. Toch is het karakter nauwelijks aangetast. Let op de uitbouw van het karnhuis. Hierin moest een paard z’n rondjes lopen om de karn aan te drijven.

We gaan over de Dommerbeek richting camping Hietbrink en direct hierna  een bospad in. Aan het eind hiervan, op de Deventerdijk gaat de tocht naar links. (Voor een consumptie en/of sanitaire stop kunt u rechtsaf, na 300 m is restaurant De Zevensprong). U gaat door het bos langs het Nuttelerveen, naar de Elzerdijk en gaat dan linksaf naar de Gorsselse Heide. De Gorsselse Heide wordt beheerd door Staatsbosbeheer. 

Er worden regelmatig wandeltochten georganiseerd door het IVN (www.ivn.nl/zutphen). Het is lange tijd militair oefenterrein geweest. Eerst voor de huzaren uit de Boreelkazerne in Deventer, later vanuit de Detmerskazerne in Eefde. Het gebied is rijk aan vlinders, diverse vogelsoorten en reptielen. Aan de begroeiing is nog te zien waar het boerderijtje De Kijkover heeft gestaan, (afgebroken in 1880). Zie de uitgegroeide beukenhaag.  Hiernaast is nog een proefveldje voor diverse gewassen. Iets verderop zien we het Lutea-ven met brugje. Deze plas werd verder uitgegraven om de huzaren met paard te laten wennen aan het doorwaden ervan.

Vóór het verlaten van de Gorsselse Heide zien we drie stoelen, geplaatst door de drie zonen van Cri Karsemeijer (1922-2006) waarmee zij hun moeder bedanken. Cri heeft haar hele leven in Eefde gewoond en genoot zo van haar wandelingen op de Gorsselse Heide.

Via de Reeverdijk gaan we naar het Landgoed De Huurner Belte. Rondom een kleine boerderij (gebouwd in 1927), is een landschap gecreëerd met houtwallen, akkerland en een speelveld met vijver. Iets verderop zien we een boekenkast waar men een boek uit mag nemen en bij een volgende wandeling een ander boek kan terugplaatsen.

We gaan verder over camping De Huurne en komen op de Velderweg langs de melkveehouderij van José en Tonny Groot Koerkamp. José runt - samen met dochter Elise - educatieve activiteiten voor kinderen op de boerderij. De schoolkinderen komen daar regelmatig op bezoek.

We volgen weer de rode bordjes en komen op de Schepersweg. Daar komen we bij het bordje dat aangeeft dat we even linksaf kunnen om naar het graf van Inze Dikkerboom en Tine van Heesch kunnen gaan (ca. 100 m). De route brengt ons verder naar de Emsbroekweg. Rechts zien we het Uutblaoshuuske van Janneke Zoetbrood. Weer een gelegenheid voor consumptie en/of sanitaire stop.

Bij de Broekstraat linksaf. Op dit bospad zien we rechts de villa van Fockema Andrae. Via het fraaie wandelbosje komt u weer in Harfsen.